Omlet z jabłkiem - to błyskawiczny pomysł na zdrowe
rozpoczęcie dnia. Zdrowe i przede wszystkim bardzo smaczne! A w domu
roznosi się zapach jabłek i cynamonu, pycha!
Z tego przepisu można zrobić też wersję wytrawną - zamiast jabłek i cynamonu dodać np. wędlinę, paprykę i kawałek cebulki.
Zapiszcie sobie przepis na śniadanie, żeby Wam nie umknął, bo jest naprawdę świetny!
Składniki:
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 40g mąki (orkiszowa, owsiana, pszenna, Twoja ulubiona)
- 100 ml mleka/napoju roślinnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej/oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jajko z mlekiem, proszkiem do
pieczenia, mąką i cynamonem. Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój
w kostkę. Pokrojone jabłko włóż do reszty składników.
Na patelnię
(ja używam do naleśników) wlej łyżkę oliwy, a gdy się rozgrzeje wyłóż
ciasto, wyrównaj.
Smaż omlet pod przykryciem na małym ogniu. Im mniejsza
patelnia i grubszy omlet, tym dłużej się będzie smażył. U mnie smażenie
trwało ok. 6 minut. Gdy spód się zarumieni przerzuć go na drugą stronę,
smaż jeszcze chwilę i podawaj z owocami.
>>W wersji wytrawnej podsmaż najpierw cebulkę, paprykę i wędlinę jak zmiękną, a później zalej ciastem. <<
najlepsze śniadanko:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam omlety, pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrósł ;)
OdpowiedzUsuń